samen sterk en duurzaam

Ervaringen deelnemers

Door: Anneke Meester
Datum: 20-06-2013
Onderwerp: Mijn ervaring met de zonnepanelen:

Vanaf dag 1 was ik al heel geïnteresseerd, maar er waren ook veel zaken waarop ik nog antwoord zocht.
Het is een hele uitzoekerij om aan zonnepanelen te beginnen:
is het de moeite wel waard,
haal je je geld eruit als je weinig stroom verbruikt,
maakt de omvormer herrie (hoor je van veel mensen dat dit zo is),
hoeveel moet je er hebben om rendement te behalen,
welke type,
wie moet je voor de aanschaf en installatie inschakelen? Gelukkig werden die vragen beantwoord door Zuider-Zon. En uit het rekenmodel kwam naar voren dat ik zeker rendement haal uit de panelen.

Voorts was het bezoek aan Vredenburg in Steenwijk heel verhelderend. Je ziet een betrouwbare installateur met een netjes bedrijf die serieus met de zaken omgaat.
Vragen over welke panelen en omvormer en andere details als plaatsing werden allemaal uitgelegd.
Ook de vraag of de omvormer herrie maakt. Nee, volgens hen niet. Bovendien kun je ook nog de knop van de omvormer op nul zetten.

Dus de stap genomen om mee te doen aan het project. Offerte getekend en een afspraak voor plaatsing gemaakt. Dan zien we in de praktijk wel of de keus goed is geweest.

Bij mijn buren werden de eerste panelen geplaatst en diezelfde middag lagen ze bij mij ook op het dak. Vredenburg werkt heel netjes en schoon. Bedrading werd netjes weggewerkt zonder hak en breekwerk. Dit viel me heel erg mee.
De panelen liggen ook mooi strak en netjes, aaneengesloten met die van de buren, op het dak.
Ik zie onderweg nog wel vaak een rommeltje op het dak qua plaatsing.

Toen het in bedrijf stellen.
Het telwerk van de stroommeter in de meterkast ging meteen stilstaan!
Die vrijdag was het zonnig weer en tot 22:45 hebben de zonnepanelen stroom geleverd.
Als er geen zonlicht meer is, gaat de omvormer op stand-by en eigenlijk is hij dus 's nachts uit. 's Morgens ( weersafhankelijk), start hij vaak op zo tegen 6 uur. De zon schijnt dan niet op de panelen, die is aan het opkomen achter huis, maar er is licht en dat wordt wel opgevangen.
Het kleine beetje is precies voldoende dat de elektriciteitsmeter weer stil gaat staan. Deze neemt alleen 's nachts een stroom af van het net.
In de middag komt de piek van wat de zonnepanelen leveren aan stroom. Maar eigenlijk heb je dus een hele dag dat er wel stroom geleverd wordt van de panelen. Daar draaien de apparaten in huis op.
Dat de omvormer om 6 uur opstart, hoor ik niet, ik zie dat. Ja het is nu nog leuk en spannend om te zien wat hij doet en wat hij levert en van wanneer tot wanneer. Dat kun je allemaal op de omvormer aflezen.
Als de panelen en omvormer op volle sterkte werken, hoor ik de omvormer ook niet ! In de gebruiksaanwijzing wordt vermeld dat hij max. 33 dB heeft. Ik ben een mens dat snel last heeft van geluiden en me aan het kleinste geluid al kan storen. Nou, bij deze is de vraag over herrie van de omvormer de wereld uit. Het is stil!
Zonnestroom!


Helaas was/is Liander niet snel met het omwisselen van de meter. Meteen toen ik wist dat ik zonnepanelen wilde, heb ik gebeld voor een digitale meter. Mijn meter is er eentje met een terugdraaiblokkering en kan dus helemaal niets terugleveren aan het net! Zonde en jammer, de stroom die de panelen overdag leveren en ik niet gebruik gaat verloren. Er moet een andere meter in en Liander moet dit gratis aangepassen. A.s maandag zal men de meter veranderen en dan kan ik wat de panelen overdag leveren aan het net, 's avonds gebruiken en daadwerkelijk geld halen uit mijn Zonnestroom.

Ik ben nu al heel benieuwd naar hoe mijn eindafrekening zal zijn. Ik nam weinig stroom af, dus betaalde ook niet veel. Maar nu ik dan 2/3 minder afneem, is mijn kostprijs nog minder. Maar daarnaast ook de belasting want dit gaat over het afgenomen deel. Voorts krijg je geld terug als je meer stroom hebt geleverd aan het net dan je hebt verbruikt en ook daar krijg je belasting over terug. En dan nog de heffingskorting, de door de overheid vastgestelde korting op de energiebelasting.
Dit bedrag was meer dan ik verbruikte en kreeg dus het resterende deel terug. Nu ik nog minder ga verbruiken, krijg ik dus meer terug daarvan.
Zolang de zon schijnt, groeit mijn spaarpot dus. En aangezien in de toekomst stroom of vooral de belasting daarop, veel duurder wordt, komt het meer en meer in mijn voordeel uit.
Ik ben blij dat ik de panelen heb aangeschaft. En wat betreft de toekomst: ik kan zo nog en paar panelen bij het systeem aanhaken, wanneer ik maar wil.

Contact

Hoe zijn uw ervaringen met de zonnepanelen en met uw energiebedrijf en netbeheerder?

Ga naar het invulformulier.
Na ontvangst zetten wij uw artikel op de website.