samen sterk en duurzaam

Hoe werkt BTW?

BTW betekent Belasting Toegevoegde Waarde, ook wel Omzetbelasting genoemd. Het principe is vrij eenvoudig: zodra u zich bezig houdt met regelmatige verkoop en inkoop, bent u voor de fiscus BTW-plichtig en dient u zich bij de belastingdienst aan te melden. U betaalt dan BTW over uw zakelijke inkopen en heft BTW over uw verkopen. Het verschil tussen beiden draagt u af aan (of ontvangt u terug van) de fiscus. Dat werkt meestal per kwartaal.

Hoe werkt dat uit bij uw zonnepanelen?


Over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen:

Wetsvoorstel voor 0% btw voor zonnepanelen op woningen vanaf 1 januari 2023

Voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning geldt normaliter een btw-tarief van 21%. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen om dit btw-tarief per 1 januari 2023 te wijzigen naar 0%. Het voorstel werd ook aangenomen door de Eerste Kamer, dit zijn de belangrijkste veranderingen en gevolgen.

Het btw-tarief van 0% zal alleen gelden voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Met een woning bedoelen we bijvoorbeeld ook een garage of schuur bij een woning en een serre of een aan- of uitbouw. En een vakantiewoning. Ook is het 0% tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex. Het 0%-tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen.

Voor andere werkzaamheden, zoals een mogelijke versteviging van het dak of installatie van een warmtepomp, blijft het btw-tarief 21% gelden.


Opgeleverde werkende installatie:
Zodra de zonnepaneleninstallatie energie opwekt, bent u direct btw-ondernemer. U bent plichtig belasting te betalen over het (terug) leveren van stroom aan uw energie leverancier en de opgewekte stroom voor eigen gebruik. In dat geval bent u uw eigen klant en dus wordt ook dat gezien als inkomsten uit verkoop. Voor beide moet u BTW betalen.
Nu kunt u nog niet bepalen hoeveel stroom u in een jaar teruglevert aan het net. Dat ziet u pas op de jaarafrekening van uw leverancier. Evenmin kunt u bepalen hoeveel stroom u per jaar opwekt voor eigen gebruik. De belastingdienst heeft daarvoor een ‘forfait’ (tabel met vaste bedragen) in het leven geroepen. Op die tabel kunt u, aan de hand van het vermogen van uw panelen, aflezen welk bedrag door de belastingdienst als verkoop wordt gezien.

U hoeft zich niet te melden als btw-ondernemer wanneer uw jaaromzet met uw zonnepanelen installatie maximaal € 1.800 is, dit is de zogenoemde registratiedrempel.
Bij de meeste particuliere eigenaren van zonnepanelen is dit het geval. U hoeft geen btw-aangifte te doen en geen btw te betalen.

Ook kunt gebruik maken van de zogenaamde Kleineondernemersregeling (KOR). Dat houdt in dat u vrijgesteld wordt van BTW afdrachten tot een omzet van € 20.000,-- of minder. Dat bedrag zult u nooit aan toe komen, dus ook dan hoeft er geen BTW worden afgedragen.

LET OP als u binnen de registratiedrempel of in de KOR regeling zit, hoeft u geen BTW te betalen maar kunt u ook geen BTW terugvragen.

Contact

Voorzitter: Seine Kleine
(0612 0408 04)

Bestuur:
Mira Becude

Hugo Bol
(0561 421 214)

Andre van der Meulen
(0652 3131 66)

Ronald van der Heide